Holíč 2009
autor: správce

Tradiční, již 19.  setkání občanů a mládeže na pomezí Slovenska a Moravy u příležitosti 65. výročí Slovenského národního povstání, proběhlo tentokrát v Holíči 22. srpna 2009. Bylo zahájeno manifestačním průvodem účastníků, který prošel městem  a zúčastněné delegace položily věnce a kytice u pomníku padlých na Náměstí Míru a u památníku hrdiny SNP Mirka Nešpora. Vlastní setkání probíhalo v městském amfiteátru od 13.00 hodin, kde všechny  přivítal primátor města Holíče. Následně oslovil přítomné  předseda ÚV KSS soudruh Jozef Hrdlička, předseda ÚV KSČM soudruh Vojtěch Filip a někteří další hosté. Jejich projevy, ve kterých se hovořilo nejen o významu a odkazu SNP pro československý lid, ale také o probíhající krizi a jejích dopadech na občany, byly často přerušovány potleskem. Po ukončení politické části již následoval bohatý kulturní program pro účastníky. Dle jejich dobré nálady a spokojenosti se dá očekávat, že si toto setkání s přáteli u příležitosti SNP nenechají ujít ani v dalších letech.  Fotogalérie

Májové dopoledne
autor: správce

Letošní prvomájové dopoledne se vydařilo.Ty, kteří přišli, vítala od 9.00 hodin nejen dechová hudba „Boršičanka“ vedená Antonínem Koníčkem, ale i hřejivé sluneční paprsky. Obojí přispělo ke krásné májové atmosféře během celého dopoledne. Dobrá nálada přítomných a smích dětí při návštěvě připravených atrakcí, ji dotvářela.Všichni si zde přišli na své. V deset hodin, po státní hymně, promluvil k přítomným místopředseda ÚV KSČM soudruh Leo Luzar. Do jeho projevu se promítly současné události - pád vlády, příprava na volby do EP a zejména vliv současné světové hospodářské krize na náš život. Ve svém vystoupení zdůraznil také význam 1. máje jako svátku práce a vyzdvihl potřebu solidarity pracujících pro udržení  jejich sociálních jistot. Také propagační materiály s kandidáty KSČM pro volby do EP, které zde byly k disposici, obsahovaly nejen teze volebního programu strany pro volby do EP, ale i soubor  opatření navrhovaných KSČM pro překonání krize a snížení jejích dopadů na  pracující.

Pietní akt na Salaši
autor: správce

Tak jako každoročně, proběhla na Salaši dne 25.4.2009 u památníku salašské tragédie pietní vzpomínka na tuto událost, která bude vždy  varováním pro současné i budoucí generace. Přítomné občany a delegace zde přivítal starosta obce Ing.Zdeněk Píštěk a s krátkým projevem  vystoupil prof. Jan Slováček. Připomněl přítomným tuto událost, která krutě zasáhla do života obce Salaš v předvečer jeho osvobození a vzpomněl v této souvislosti také tisíce vojáků Rudé armády, kteří položili své životy v posledních dnech osvobozování Československa. Zbytečná vražda   dvaceti salašských občanů fašistickým protipartizánským oddílem jen několik hodin před osvobozením obce v roce 1945  i  miliony dalších válečných obětí, jsou výzvou pro všechny  lidi na světě, aby se důsledně postavili všem snahám o řešení problémů lidstva válkami.

Na náměstí Míru
autor: správce

Dne 30.dubna 2009, v předvečer 64. výročí osvobození města od fašistických vojsk, se uskutečnil také v Uherském Hradišti vzpomínkový pietní akt. U památníku osvobození na náměstí Míru jej organizovalo  město Uherské Hradiště spolu s Českým svazem bojovníků za svobodu. Za KSČM zde položila kytici delegace MěV KSČM, vedená členem městského zastupitelstva  Ing.Pavlem Kročou (na fotografii). Po položení kytic přítomné občany a delegace krátce oslovil místostarosta Uherského Hradiště pan Evžen Uher. Ve svém projevu vzpomněl obětí spojených s osvobozením města a vyjádřil obdiv k těm, kteří neváhali položit  životy v boji za svobodu. Upozornil však také na existenci sil, které by nás mohly o nabytou svobodu zase připravit !!

Pietní akt na Salaši.

V sobotu dne 24. 5. 2009 v 9.30 hodin proběhne na Salaši, u památníku salašské tragédie, vzpomínkový pietní akt. Každoročně si tak  jeho účastníci připomínají tuto tragická událost v životě obce, která ukazuje na zrůdnost válek. Přijďte i Vy a spojte svou účast s procházkou  krásnou přírodou dubnových Chřibů.

Na místě památníku bylo dne 29. dubna 1945 povražděno protipartizánským komandem dvacet salašských dobrovolníků, ochotných zapojit se do boje proti fašismu. Devatenáct mužů a jedna žena - zemřeli jen několik hodin před osvobozením obce, které proběhlo v ranních hodinách 30.4.1945. Položili své životy těsně před koncem války, tak jako 1190 sovětských a rumunských vojáků, kteří padli od 13.4.1945 do 2.5.1945 při osvobozování našeho okresu. Hrůznost a zbytečnost vraždy  salašskách občanů ukazuje zvrácenost válek a je varováním pro nás všechny. Nelépe to vystihuje motto, umístěné v informační skříňce v blízkosti památníku, pod fotografií památníčků obětí pochovaných na salašském hřbitově: „Všechny tyto pomníky se jmény salašských hrdinů, jsou trvalou a živou výzvou, mířící do svědomí lidstva.“

1.máj 2009

Pod tímto heslem proběhne 1. května 2009, v době od 9.00 do 12.00 hodin, ve Smetanových sadech v Uherském Hradišti tradiční prvomájové dopoledne, na které srdečně zveme všechny občany. Podpořte svou účastí svátek solidarity pracujících!

O dobrou pohodu přítomných se bude starat dechová hudba „BORŠIČANKA“ Antonína Koníčka svým koncertním programem. Pro účastníky je zajištěno občerstvení a připravena bohatá tombola. Na své si přijdou i nejmladší účastníci. Je pro ně připravena řada soutěžních her, mohou si zařádit na obří skluzavce a dalších nafukovacích atrakcích, mohou také vyzkoušet své jezdecké schopnosti při jízdě na poníku.

Součástí dopoledne v době od 10.00 do 10.30 je také protestní shromáždění občanů proti asociální politice pravice, která využívá i v současné krize ke zdůvodnění navrhovaných zásahů do sociálních jistot občanů. Svou účast zde přislíbil i místopředseda ÚV KSČM soudruh Leo Luzar.

Kohlíček
autor: správce

V pátek 20.března 2009 navštíví náš okres poslanec Evropského parlamentu (EP) a kanditát Komunistické strany Čech a Moravy pro volby do EP v tomto roce, Ing. Jaromír Kohlíček, CSc. Součástí jeho návštěvy je i beseda s občany, která se koná od 16.00 hodin v Komorním sále Reduty v Uherském Hradišti ( plakát zde). Bude věnována aktuálním problémům dneška jak v EU, tak u nás, z pohledu levice. „ Jiná Evropa je možná“, říká v jednom ze svých volebních materiálů a pokračuje: „ Při rozvíjení ekonomiky nelze opomíjet sociální aspekt. Zaměstnavatelé musí zaměstnancům garantovat základní sociální jistoty“..... "Není přece možné, aby se lidé, jako třeba nyní v odvětví českého sklářství, po mnoha letech poctivé práce, najednou ocitli na dlažbě. Bez prostředků, bez perspektivy, bez naděje.“

Zveme Vás na tuto besedu, která Vám může pomoci najít odpovědi na mnohé otázky.

Demostrující

Nechceme, aby se Evropa stala štítem USA

V sobotu dne 31.1.2009 proběhla v Praze, na náměstí Jana Palacha, demonstrace proti umístění radarové základny USA v ČR, kterou uspořádala Pražská rada KSČM . Podpořila ji řada občanů z celé republiky, aktivisté občanských iniciativ Ne radaru, Ne základnám, Ligy starostů proti radaru a další. Přijeli také odpůrci základen USA z Německa. Z našeho okresu se demonstrace zúčastnila  desetičlenná delegace vedená předsedou klubu krajských zastupitelů Ivanem Mařákem. S úvodním projevem vystoupil předseda ÚV KSČM s.Filip a své postoje vyjádřila i řada dalších řečníků.

→ celý článek
k povolebním jednání
autor: Ing.Ivan Mařák

Krajské volby v říjnu letošního roku svým jednoznačným výsledkem nabídly v rámci celé republiky možnost uplatnění levicové politiky na regionální úrovni. Vítězná ČSSD mohla utvořit koalice s KSČM v každém kraji, bohužel skutkem se tato alternativa nestala. Přesto, že z průběhu povolebních jednání se dalo soudit jinak, je i Zlínský kraj jedním z krajů, kde vůle voličů nebyla ze strany ČSSD vyslyšena.

Vyjednávací tým KSČM se povolebních jednání od začátku aktivně zúčastnil. Vítězná strana nás oslovila bezprostředně po volbách. Na první kolo jednání, které bylo spíše informativní, jsme šli s reálným požadavkem - jeden člen rady, dvě místa předsedů výborů zastupitelstva a naši zástupci v komisích rady. Možnost naší koalice s ČSSD  však byla již v tomto kole se strany ČSSD odmítnuta údajně proto, že většina jednoho hlasu v zastupitelstvu není dostatečná pro její stabilitu.

→ celý článek