Základní údaje

OV KSČM Uh.Hradiště
Zhotovitel:
OV KSČM Uh.Hradiště

Pozor na nový "VOLEBNÍ POTENCIÁL"

Pozor na nový (11.9.2017) V neděli byl zveřeněn volební potenciál před volbami do PS PČR.

Průzkum vypracovaly společnosti Median a Kantar TNS. Hodnotily volební potenciál politických stran a hnutí pro volby do poslanecké sněmovny na přelomu srpna a září. Cílem bylo vyhodnotit, které strany zvát do předvolebních veřejnoprávních prostředků, předevší ČT na politické besedy.  V tomto průzkumu se ale objevila jakási podezřelá data. V čem spočívají? Bylo to vysoké procento u stran, které měli v dřívějších průzkumech nižší procentuální ohodnocení.  Problém proč to tak je, je ale vcelku jasný. Tady se mluví o VOLEBNÍM  POTENCIÁLU. Ten je u prvních 10 stran v součtu 151% bez ohledu na podíly dalších politických stran na dalších místech průzkumu. Kde je tedy chyba? Proč je číslo větší než 100%?

Jednoznačně v metodice průzkumu. Nerozhodnutý volič může totiž v průzkumu VOLEBNÍHO POTENCIÁLU hlasovat pro dvě nebo dokonce pro tři politické strany. Hlas se mu ale počítá takto 2x nebo dokonce 3x. Místo toho aby se počítala jen polovina hlasu nebo třetina, pro takto označené politické strany.

Je to tedy jasné zneužití matematiky, kdy výsledek se udává v procentech ale procent je víc jak 100. Nahrává se tak jednoznačně stranám, které mají nerozhodnuté voliče.

Chci na toto neobjektivní hodnocení upozornit. Nepodléhejte takovéto manipulaci! Vždy je nutné vědět CO a hlavně JAK zkoumám a znát METODIKU VYHODNOCENÍ.  Jinak se jedná o zjevné komolení, překrucování nebo zkreslování ( nebo přímo manipulaci) veřejného mínění.

Z tohoto pohledu u mne ztratila společnost MEDIAN a KANTAR TNS věrohodnost a již nikdy nemůžu brát jejich zjištění vážně. Vždy už se budu na jejich hodnocení dívat z odstupem a značně nedůvěřivě.

Pavel Kroča

11. 9. 2017